www.visitmedia.nl maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken.

8 Tips voor een sterk en veilig wachtwoord

Het is bekend dat een veilig wachtwoord belangrijk is. Toch gaat het nog te vaak mis doordat er niet genoeg tijd wordt genomen om een sterk wachtwoord te kiezen. We begrijpen dat het ook haast onmogelijk is om steeds een nieuw sterk wachtwoord te kiezen voor elke website of app. Daarom in deze blog enkele handige tips!

Maak het niet te simpel
Het meest gebruikte wachtwoord ter wereld is “123456”. Op de tweede plaats staat “qwerty”. Je hoeft geen hacker te zijn om te constateren dat deze onveilig zijn. Ook gebruiken nog steeds veel mensen hun geboortedatum of andere voor de hand liggende gegevens in het wachtwoord. Denk aan de naam van een kind, huisdier of favoriete vakantiebestemming. Allemaal gegevens die via Social Media eenvoudige te achterhalen zijn.

Gebruik cijfers, letters, hoofdletters en speciale tekens
Hoe ingewikkelder het wachtwoord, des te lastiger te kraken. Maak gebruik van kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens.

Maak je wachtwoord minimaal 8 tekens lang
Naast het gebruik van diverse leestekens, is de lengte van het wachtwoord ook van belang voor de veiligheid. Wij adviseren minimaal 8 tekens, maar liever 10 of 12.

Gebruik niet één wachtwoord voor alle websites en apps
Zorg ervoor dat je voor iedere website een ander wachtwoord gebruikt. Op deze manier voorkom je dat een gestolen wachtwoord nog meer schade kan toebrengen.

Gebruik een wachtwoordzin

Om een lang wachtwoord beter te kunnen onthouden, zou je deze kunnen maken met alle beginletters uit een zin. Dit kan een stukje songtekst zijn, of een film quote. Op deze manier is het makkelijker om alle tekens te herinneren. Zorg er wel voor dat je nog steeds een cijfer, speciaal teken en/of meerdere hoofdletters gebruikt.

Vervang bepaalde tekens door tekens die erop lijken
Door letters te vervangen door tekens die erop lijken, maak je je wachtwoord meteen al een stuk sterker. Zo kun je de letter E vervangen door het euroteken (€) of cijfer 3. De letter S vervangen door een dollarteken ($). De letter A vervangen door een apenstaartje (@). De letter I vervangen door cijfer 1. En de letter O vervangen door cijfer 0.

Voorkom het gebruik van bestaande woorden
Hackers gebruiken woordenboeken om slechte wachtwoorden te raden. Zorg er dus voor dat je geen bestaande woorden gebruikt. Wees creatief!

Wijzig regelmatig je wachtwoord
Ondanks alle tips en sterke wachtwoorden die hieruit ontstaan, is het belangrijk alle wachtwoorden op tijd te vervangen door een nieuwe.

« terug naar overzicht
: Richard Danklof
: 10 mei 2017
: beveiliging